PEREGRINARI PE MELEAGURI DE TEI(U)
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
SA PASTRAM ROMANIA CURATA!
Sa pastram Romania curata!
Social bookmarking

Social bookmarking reddit      

Pastrati adresa Ghidul profesorului istet pe site-ul dvs. de bookmarking social

Bookmark and share the address of PEREGRINARI PE MELEAGURI DE TEI(U) on your social bookmarking website

Campanie pt.denormalizarea consumului de tutun pentru un stil de viata sanatos

Sat Sep 04, 2010 6:00 am by profesor, Corina Ciobanu

Societatea Română de Pneumologie alături de Pfizer România, cu sprijinul asociației Aer Pur România și al RPFR- Rețelei pentru Prevenirea Fumatului din România anunță lansarea unei campanii de informare pe tema renunțării la fumat prin tratament.
Campania se derulează atât în mediul online, pe site-ul www.naepop.ro, cât și în social media.
Site-ul il prezinta pe Nae Pop, un om care nu poate …

[ Full reading ]

Comments: 1

Log in

I forgot my password

Vremea
RSS feeds


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


Statistics
We have 50 registered users
The newest registered user is franceska279

Our users have posted a total of 483 messages in 444 subjects
May 2024
MonTueWedThuFriSatSun
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Calendar Calendar


Hărțuirea și abuzul pe Internet, cele mai întâlnite probleme online în România

Go down

Hărțuirea și abuzul pe Internet, cele mai întâlnite probleme online în România Empty Hărțuirea și abuzul pe Internet, cele mai întâlnite probleme online în România

Post by profesor, Corina Ciobanu Fri Sep 16, 2011 4:34 am



Hărțuirea și abuzul pe Internet, cele mai întâlnite probleme online în România raportate la Helpline.Sigur.info



În cadrul programului Sigur.Info, coordonat de Salvați Copiii România, este disponibil un HELPLINE, prin intermediul căruia copiii, adolescenții, părinții și profesorii adresează întrebări, primesc informații și sfaturi și propun recomandări privind modalitățile de a evita conținutul ilegal și dăunător al unor pagini de Internet. La adresa www.helpline.sigur.info funcționează linia telefonică 0744 300 476 (luni-vineri, orele 11-16, număr cu tarifare normală în rețeaua Orange), o platformă de chat și o adresă de e-mail: helpline@sigur.info unde se pot primi mesaje pe toată perioada zilei.

În România, pe perioada celor doi ani de funcționare a componentei Helpline au fost primite peste 620 de apeluri și sesizări atât din partea copiilor, cât și a adulților. Printre problemele semnalate se identifică: hărțuirea și abuzul pe Internet (209), furtul de date personale (142), cazurile de fraudă și/sau spam (25), pornografie (20) și șantaj (20).

Problemele semnalate cel mai des vizează hărțuirea și abuzul pe Internet sub toate formele sale - agresiunea verbală, calomnierea, furtul de date personale. Studiile arată că în România există cea mai mare incidență a hărțuirilor din întreaga Europă. Studiul Eu Kids Online, realizat la inițiativa Comisiei Europene în 23 de țări europene, relevă faptul că 41% dintre copiii români intervievați au declarat că au fost hărțuiți în vreun fel, atât în lumea reală cât și prin intermediul noilor tehnologii, iar 13% declară că au fost hărțuiți online. Aceasta, împreună cu constatările cercetării legate de o vizibilitate crescută a profilelor pe rețelelor sociale, duc la o rată crescută a cazurilor în care datele personale sunt sustrase de pe rețelele sociale, postate pe diverse alte site-uri în contexte defăimătoare, fară acordul persoanelor în cauză.

Hărțuirea, cunoscută drept cyberbullying atunci când are loc pe Internet, implică folosirea tehnologiilor informației și comunicațiilor, cum ar fi mail-ul, telefoanele mobile, site-urile web defăimătoare, blog-urile etc., cu scopul de a ataca în mod deliberat, repetat și ostil un individ sau un grup de indivizi. Hărțuirea cibernetică poate consta în trimiterea de e-mail-uri unei persoane care a spus că nu vrea să mai comunice cu expeditorul, e-mail-uri care pot conține amenințări, remarci sexuale, incitări la ură, șicanări ale victimelor precum și afișarea oricăror declarații false care au ca scop umilirea victimei. Amenințările por fi private, sau publice pe forumuri și grupuri de discuție.

Agresorii cibernetici pot divulga date reale, cu caracter personal, despre victimile lor pe site-uri și forumuri sau pot publica materiale în numele lor cu scopul de a le defăima și/sau ridiculiza. De asemenea, unii agresori pot trimite și e-mail-uri de amenințare și hărțuire, în timp ce alții publică bârfe și instigă alte persoane la comportamente răutăcioase împotriva victimelor.

Cyberbullying-ul poate include:

• Batjocora repetată a unei persoane
• Trimiterea de mesaje obscene prin intermediul Internetului
• Ridiculizarea cuiva prin crearea unui profil sau a unui blog fals, conținând informații umilitoare
• Trimiterea de amenințări
• Publicarea online a unor videoclipuri sau poze personale fără acordul persoanei în cauza

Dintre efectele hărțuirii amintim:

• Scăderea stimei de sine și a sentimentului de siguranță
• Sentimente de frică, supărare, rușine
• Refuzul de a se prezenta la școală
• Creșterea anxietății
• Creșterea posibilității apariției tulburărilor de stres
• Evitarea activităților de grup, retragerea socială
• Schimbări în starea de spirit, comportament, somn sau apetit
• Alimentarea prejudecăților ce țin de rasă, religie, sexualitate

Cazuri de hărțuire raportate pe Helpline Sigur.info

Bună ziua. Cu siguranță majoritatea au un cont activ pe Facebook. Mie mi s-a întâmplat ceva foarte ciudat. Eu am contul securizat bine și nici măcar nu am o sută de prieteni. Cu vreo lună în urmă primisem o cerere de prietenie de la o persoană străină, un bărbat. Deși nu accept orice cereri , am dat accept...așa din curiozitate. După care mi-a mai trimis vreo câteva mesaje ciudate insistând să stau cu el pe chat. Normal că l-am șters imediat, cam după o zi. Asta a fost tot! De atunci până azi tot îmi trimite mesaje de pe diferite conturi false și mai grav , chiar mi-a creat mie un cont fals cu datele mele și câteva din pozele mele. Sunt hărțuită și amenințată constant de acest străin. Vă rog spuneți-mi ce pot să fac! Maria,15 ani

Hărțuirile de care vă pomeneam au început de vreo 8 luni. Eu și alte persoane din jurul meu suntem deranjate telefonic de acest om prin mesaje injurioase sau convorbiri. Au fost deranjați părinții mei, prieteni de-ai mei. Nu am mai răspuns provocărilor telefonice și a început hărțuirea pe net, cu postarea de diferite mesaje calomnioase la adresa mea. Nu stiu ce să fac! Lavinia, 18 ani

Bună. Am și eu o problemă. Am 17 ani și am avut o relație cu un băiat de 30 de ani. De-a lungul relației, acesta m-a hărțuit atât verbal cât și fizic. Insistă să ne împăcăm cu toate că i-am spus clar ca nu mai vreau viața asta. El a început cu amenințări că mă bate, că mă înjosește. Nu știu ce să mai fac. Ma șantajează că are o filmare cu mine și ca o postează pe Internet sau face Cd-uri si le împarte prin școală. Mulțumesc! Adina, 17 ani


Ce ne sfătuiesc operatorii Helpline pentru a evita situațiile de hărțuire?

• Păzește-ți informațiile personale. Nu da informațiile tale nimănui online, chiar dacă vorbești cu cineva prin programe de mesagerie instantă sau ești pe un blog, chat room, etc.
• Niciodată să nu-ți divulgi parola! Nici măcar prietenilor.
• Dacă cineva îți trimite un mesaj amenințător, nu-i răspunde. Pentru o persoană rău-voitoare, o reacție din partea ta înseamnă o victorie. Salvează mesajul și arata-l părinților.
• Nu deschide e-mailuri de la cineva pe care nu-l cunoști sau de la cineva care știi că îți vrea răul.
• Nu posta nimic pe Internet din ceea ce nu vrei ca alții să vadă. Odată ce postezi o informație pe Internet, aceasta nu mai este în controlul tău și poate fi preluată foarte ușor de oricine
• Nu trimite mesaje atunci când ești nervos sau supărat. Înainte să apeși „Send” gândește-te cum te-ai simți tu dacă ai primi un astfel de mesaj.
• Ajută copiii care sunt hărțuiți. Nu încuraja aceste comportamente și arată adulților mesajele pe care le vezi.

Sfaturi pentru părinți

Părinții reprezintă un punct de reper atunci când copiii întâlnesc probleme atât în viața reală, cât și în mediul online. De cele mai multe ori însă, copiii se feresc de aceștia atunci când vine vorba de cyberbullying pentru că unii părinți au tendința de a exagera (ex. interzicerea accesului la Internet, sau chiar la calculator) sau de a minimiza importanța și efectul asupra copilului și de a nu reacționa în niciun fel.

Părinții trebuie să ofere copiilor susținerea de care aceștia au nevoie, pentru că anumite cuvinte sau imagini pot avea efecte negative de lungă durată asupra unui copil. Ce pot face părinții?

• Poziționați calculatorul într-o cameră comună, nu în propriul dormitor al copilului.
• Faceți împreună cu copilul dumneavoastră conturi de e-mail și chat. Asigurați-vă că știți adresele și parolele lor și aveți grijă ca aceștia să nu posteze online informații personale.
• În mod regulat, verificați împreună cu cel mic lista lui de prieteni. Interesați-vă de prietenii lui din mediul virtual așa cum vă interesați de cei din viața reală.
• Discutați despre cyberbullying cu copilul dumneavoastră și întrebați-l dacă a întâlnit astfel de experiențe.
• Explicați copilului dumneavoastră că nu va fi pedepsit dacă i se întâmplă să fie hărțuit. Frica de a i se lua telefonul sau de a nu mai putea petrece timp la calculator îi face pe copii să ascundă astfel de întâmplări față de părinți.

Pentru mai multe informații vizitați site-ul www.sigur.info

profesor, Corina Ciobanu
profesor, Corina Ciobanu
Admin
Admin

Female Numarul mesajelor : 566
Varsta : 46
Localizare : Pitesti-ARGES
Puncte : 1332
Reputatie : 0
Data de inscriere : 2008-06-28

http://scoalateiuarges.ning.com/

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum