PEREGRINARI PE MELEAGURI DE TEI(U)
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
SA PASTRAM ROMANIA CURATA!
Sa pastram Romania curata!
Social bookmarking

Social bookmarking reddit      

Pastrati adresa Ghidul profesorului istet pe site-ul dvs. de bookmarking social

Bookmark and share the address of PEREGRINARI PE MELEAGURI DE TEI(U) on your social bookmarking website

Campanie pt.denormalizarea consumului de tutun pentru un stil de viata sanatos

Sat Sep 04, 2010 6:00 am by profesor, Corina Ciobanu

Societatea Română de Pneumologie alături de Pfizer România, cu sprijinul asociației Aer Pur România și al RPFR- Rețelei pentru Prevenirea Fumatului din România anunță lansarea unei campanii de informare pe tema renunțării la fumat prin tratament.
Campania se derulează atât în mediul online, pe site-ul www.naepop.ro, cât și în social media.
Site-ul il prezinta pe Nae Pop, un om care nu poate …

[ Full reading ]

Comments: 1

Log in

I forgot my password

Vremea
RSS feeds


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


Statistics
We have 50 registered users
The newest registered user is franceska279

Our users have posted a total of 483 messages in 444 subjects
May 2024
MonTueWedThuFriSatSun
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Calendar Calendar


TEIU, DE LA TRADITIE LA MODERNISM

Go down

TEIU, DE LA TRADITIE LA MODERNISM Empty TEIU, DE LA TRADITIE LA MODERNISM

Post by profesor, Corina Ciobanu Sat Aug 28, 2010 7:54 am

TEIU- DE LA TRADITIE LA MODERNISM

Teiu, comună cu o bogată istorie, s-a aflat într-o permanentă dezvoltare încă de la începuturile sale și își continuă într-un ritm alert ascensiunea către o comună cu toate facilitățile pe care le oferă viața urbană.
Dezvoltarea și tranzițiile de la o etapă la alta au avut loc și în modul de viață al locuitorilor teieni, în tradițiile și obiceiurile lor caracteristice. Astfel, de-a lungul timpului, au dispărut și au fost create noi obiceiuri, căci societatea și nevoile sale nu sunt statice, iar procesul acesta este cât se poate de firesc.
Nu este posibil să păstrăm toate tradiiile, dar avem datoria morală de cetățeni teieni să arătm interes pentru aceste activități, să le conservăm pe cele actuale cu rigurozitate și să încercăm să le „dezgropăm” pe cele pierdute, pentru a nu fi uitate definitiv și pentru a putea să le fie recunoscută importanța decisivă pe care au avut-o și o vor avea în ”zestrea” culturală a acestei comune.
Vechiul țăran teian adopta portul popular românesc.
O dezvoltare impresionantă au suferit locuințele teienilor: materiale precum chirpiciul, lații, etc. au fost înlocuite cu cărămidă, ciment, etc.
De o mare popularitate printre teieni se bucură tradiiile și obiceiurile legate de numeroase sărbători religioase.
Crăciunul, cea mai însemnată sărbătoare a iernii este celebrat cum se cuvine în comuna Teiu. Desigur, pregătirile sunt începute cu destulă vreme înainte, iar prima dintre ele are loc pe 20 decembrie, când, prin sacrificarea porcului este sărbătorit Ignatul. Pe masa de Crăciun bucatele tradiționale din carne de porc sunt întotdeauna nelipsite.
Seara de Colindețe are tradiții diferite în satele comunei. În Teiu Vale, copii se strâng în grupuri și colindă pe la fiecare casă, de unde primesc covrigi, nuci și mere. În Teiu Deal, sătenii se înșiruie de-a lungul unei porțiuni de drum prestabilită, iar copii nu fac decât să parcurgă acea coloană de oameni, care le vor îndesa sacoșele cu covrigei.
După ce teienii se întorc acasă, își împodobesc bradul.
Dimineața de Crăciun ne aduce vestitorii Nașterii Domnului în pragul caselor, cântându-ne ”Steaua sus răsare!”. Apoi, sătenii fie se duc la biserică, fie rămân acasă, bucurându-se de cadourile primite de la Moș Crăciun.
Anul nou aduce o avalanșă de colindători, nerăbdători să ureze fiecărui gosodar toate cele bune în noul an. Plugarii sună voios din clopoței la porți, iar apoi sunt primiți în curți, unde își fac urările, care vizează mai ales belșugul în gospodărie.
Colindătorii ce vin cu capra nu pot trece neobservați când ne bat la porți. Caprele, în costume cât mai colorate și mai inedite joacă pe veselul cântec.
Sorcova este o tradiție veche prin care se urează sănătate și noroc (de bani), care are încă adepți, mai ales în rândul fetelor.
Colindătorii sunt cei care ne reintroduc în admosfera festivă de sărbătoare și nu ne lasă să dormim în prima zi a anului, după o noapte în care fiecare a petrecut, și astfel ne salvează de la un an în care am fi adormiți, deoarece se spune că prima zi a anului este ca un rezumat a ceea ce vei face în decursul său.
Aceștia sunt răsplătiți cu covrigi, nuci, mere, dulciuri, bani, dar și cu bucuria pe care o pricinuiesc celor colindați. Colindătorii reprezintă o bună parte din întregul farmec al acestei sărbători, și se spune că o casă ce nu a fost colindată nu va avea parte de noroc în acel an.
Sărbătorile se țin lanț în aceste zile, iar tradițiile nu lisesc nici pe 6 ianuarie, de Bobotează. Se spune că cei care nu vor mânca și nu vor bea absolut nimic în această zi vor găsi bani. Ce-i drept, eu nu am probat-o niciodată, dar destui oameni încă o practică, ceea ce înseamnă că poate este reală.
Cea mai mare sărbătoare a creștinătăii, Învierea Domnului sau Paștele, este așteptată și sărbătorită cum se cuvine de teieni, resectând, bineînteles tradițiile sale, care o fac atât de specială. Pregătirea spirituală pentru această sărbătoare a început însă cu 7 săptămâni înainte, prin intermediul Postului. În săptmâna mare se desăvârșește această pregătire.
În Joia Mare are loc denia celor 12 Evanghelii, care se desfșoară de fiecare dată cu biserica plină. Participanții la această slujbă aduc cu ei un șnur pe care îl înnoadă de fiecare dată când îngenunchiază pentru a asculta Evangheliile, de 12 ori. Aceste noduri vor fi desfăcute atunci când avem vreo dorință, și se spune că Dumnezeu o va împlini.
Ziua următoare aduce cu sine încă o denie, Denia Mare, în care credincioșii prohodesc Îngroparea Domnului. Primul lucru care se face când venim la slujbă este să trecem de 3 ori pe sub Sfânta masă, pe care se află Evanghelia, sfeștnice, și pe care se pun și flori. În cadrul slujbei, cu lumânri aprinse în mână (care vor fi aprinse înreaga slujbă ), toți participanții cântă Prohodul Domnului. După ce se termină de cântat acest prohod, se înconjoară de 3 ori biserica. Credincioșii se vor întoarce acasă cu lumânările aprinse și își vor înconjura propria casă de 3 ori, ținând aceste lumânri aprinse în mână.
Sâmbăta Mare este o zi extrem de ”plină”, deoarece atunci se fac toate pregtirile pentru masa pascală. Cuptoarele tuturor gosodinelor sunt înțesate cu cozonaci, pască, drob de miel, etc.În această zi se încondeiază și nelipsitele ouă.
În jurul orei 12 începe slujba de Înviere, la care fiecare familie participă aducând coșuri pline de ouă roșii, colaci și alte bucate tradiționale. După ce se ia lumină, majoritatea oamenilor o duc în acasă, vestind astfel Învierea Domnului. Se poate bineînțeles rămâne la întreaga slujbă, care se termină cu împărtășirea credincioșilor, în jurul orei 5. După împărtășanie, încep să se împartă colaci, vin, pește, etc. Se ciocnesc ouă roșii alături de nelipsita mărturisire ”Hristos a înviat!”, urmată de ”Adevărat a înviat!”.
La întoarcerea acasă de la biserică se obișnuiește să îți privești chipul în apa în care au fost vopsite ouăle, pentru a fi roșu în obraz tot timpul anului.
Ziua de Înălțare a Domnului și Ziua Eroilor nu a trecut niciodată fără o festivitate la care participanții de onoare sunt veteranii de război, care se adună în centrul comunei, în fața monumentului, pentru a asculta, atât slujba de pomenire a teienilor căzuți pe câmul de luptă, cât și câtnecele, poeziile patriotice învățate de elevi din fiecare clasă.
La începutul festivității se cântă imnul de stat și sunt depuse pe monument coroane de flori realizate, în semn de omagiu și prețuire, de elevii școlii.
În aceeași zi are loc un târg în satul Buta, care, datorită apropierii de comuna Teiu se bucură de participarea în număr mare a teienilor. De acolo se obișnuiește să se cumpere veselă și turtă dulce, pentru următoarea mare sărbătoare creștină, Pogorârea Sfântului Duh.
Pogorârea Sfântului Duh sau Moșii de vară se bucură de multă atenție în rândul teienilor. Aceștia își împart între ei farfurii sau boluri (umplute cu orez sau griș cu lapte) împodobite cu turtă dulce, dulciuri, cireșe, alături de tacâmuri și căni, de a căror coadă se leagă ramuri de nuc. În această zi în care se ia o pauză din activitățile cotidiene și se fac vizite pentru a împărți platourile pregătite toată lumea este mai relaxată, iar în aer se simte iz de sărbătoare.
Următoarea sărbătoare religioasă ce se bucură de o celebrare mai deosebită este Sfântul Dumitru, pe 26 octombrie. Samedru este denumirea populară a acestei zile și înseamnă ”plăcut lui Dumnezeu pentru bătrânețea sa”
Samedrul este socotit ca patronul caselor și paznicul care-i apără pe oameni de fiarele sălbatice.Credintele si legendele populare il infatiseaza pe Samedru ca pe un batran obișnuit, păstor sau crescător de vite. Acum, în plină toamnă, într-o perioadă de îmbătrânire simbolică a timpului, se consideră ca el murea și învia simbolic în cadrul unui ceremonial nocturn asemanator revelionului, numit "focul lui Samedru", la care participa întreaga comunitate.
Acest ”ritual” este reprodus și de către locuitorii teieni: aceștia se adună în seara zilei de 25 octombrie, aprind un foc, peste care fiecare trebuie să sară de 3 ori. Se spune că dacă nu se va arde, va fi ferit de boli. În jurul focului se mănâncă ofrandele aduse de femeile văduve, iar la final, locuitorii se întorc spre case cu câtiva tăciuni aprinși, cu care își afumă gospodăriile și livezile.
Vechile tradițile teiene sunt o mărturie a culturii unor oameni simplii, ce trăiau în armonie cu natura și aveau frică de Dumnezeu. Trecerea timpului și dezvoltarea societății a dus la modificarea sau chiar pierderea lor, lucru care ar trebui să ne apropie chiar astăzi de singurii care ne pot ajuta să le recuperăm : bătrânii satului.
Nu avem timp de pierdut, căci societatea noastră, deși se află într-o permanentă ascensiune spre nou, spre inovație, are nevoie și de aceste comori culturale, pentru a se desăvârși.

Elena Marinica

profesor, Corina Ciobanu
profesor, Corina Ciobanu
Admin
Admin

Female Numarul mesajelor : 566
Varsta : 46
Localizare : Pitesti-ARGES
Puncte : 1332
Reputatie : 0
Data de inscriere : 2008-06-28

http://scoalateiuarges.ning.com/

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum